RSS

Sladký jáhlový koláč „Jáhelník“

04 úno

Jáhly jsou vyčištěná a oloupaná zrna prosa setého. Řadí se tedy mezi obiloviny a jsou tak zdrojem složitých sacharidů, které by měly tvořit nejméně 50% naší stravy. Jsou velmi chutné, lehce stravitelné a mají optimální výživné hodnoty. Proso je známe vysokým obsahem železa, ale i fosforu, hořčíku a vitamínů skupiny B. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové.

100g jáhel obsahuje: 1530 kJ / 366 Kcal;  bílkoviny 10,2g, sacharidy 68,2g, tuky 4,3g

Suroviny:

  • 140g jáhel (v nevařeném stavu)
  • 70g rozinek (sultánek)
  • 50g směs: slunečnicová semínka, dýňová semínka a rýžové pukance. Všechny tři části stejným dílem.
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • med nebo javorový sirup
  • sůl

Příprava:

Jelikož mají jáhly hořký povrch, je nutné je spařit, abychom se hořkosti zbavili a nekazila nám výslednou chuť. Jáhly vysypeme do hrnce, spaříme horkou vodou a vodu hned slijeme (2x opakujeme). Spařené jáhly přelijeme 200ml vody a 300ml mléka. Přivedeme k varu, přidáme špetku soli a na mírném plameni vaříme pod pokličkou za občasného míchání cca 10 minut doměkka. Poté necháme ještě 5-10 minut dojít.

Necháme vychladnout a vmícháme směs semínek s rýžovými pukanci, 2 žloutky a podle toho, jak chceme mít koláč sladký, můžeme přidat 1 – 3 čajové lžičky medu nebo javorového sirupu. Přidáme také rozinky, které je vhodné předem zalít horkou vodou, nechat je v ní pár minut stát a slít. Na závěr jemně vmícháme vyšlehané bílky.

Vložíme do vymazané a vysypané pečící formy (kulatá forma o průměru cca 23 cm, nebo malý pekáček) a pečeme 25 – 35 minut ve vyhřáté troubě (200oC).

Rady a tipy:

  • Jáhelník se může podávat ještě teplý nebo až po vychladnutí.
  • Může být podáván jako snídaně, svačina, nebo dezert.
  • Servíruje se s trochou zakysané smetany nebo měkkého tvarohu.
  • Do směsi můžete ještě před upečením přidat různé ovoce: švestky, meruňky, hrušky či jablka.
  • Rozinky se dají nahradit kustovnicí čínskou „GOJI“, nebo úplně vynechat, pokud je nemáte rádi.
  • V případě, že kravské mléko nahradíte ovesným nebo rýžovým, není už potřeba doslazovat medem nebo javorovým sirupem, jelikož tato mléka mají oproti mléku kravskému vyšší obsah cukru.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

8 responses to “Sladký jáhlový koláč „Jáhelník“

  1. Eva

    10/05/2012 at 08:15

    Super recept, znám jej z jiného webu. Jáhelník mám ráda, je bezlepkový. Vařívám ve vodě přidávám tvaroh přimícháním do „těsta“. Rozhodně lepší a vhodnější snídaně nez BB sušenky….

     
  2. Renata

    29/11/2012 at 12:52

    Výborný. Upekla jsem a sklidila pochvalu od rodiny i od kolegyň :-) Hezké stránky. Jsem ráda, že jsem na Vás natrefila :-) Hezký den.

     
  3. Hanousek

    02/12/2013 at 10:23

    Moc děkuju – úžasný recept, já sice podle receptů vařit neumím (vždycky si tam prosadím svou), ale snažila jsem se… nicméně nejdřív na sladko jsem si poupravila (dodala do jedné půlky těsta mák a rozinky, do druhé sušená jablka a skořici, dále místo medu či javorového sirupu osladila stévií) vynikající byly obě varianty. A odpoledne mi to nedalo a vynechala jsem slazení, rozinky a naopak dala šunku, na vrchu okořenila, nahoru zapekla nízkotučný tvrdý sýr… a zdravá strava, nezdravá strava, přežrali jsme se k prasknutí. A dostala jsem vynadáno, že nemám péct tak dobrý věci, že pak se musí přejídat… jinými slovy – doporučuju těm, kteří umí jíst střídmě i dobré věci.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/12/2013 at 16:57

      „…zdravá strava, nezdravá strava, přežrali jsme se k prasknutí!… to jste napsala moc pěkně =D Je výborné, když si umíte udělat od základního receptu vlastní alternativu, z jednoho receptu se pak stávají třeba tři ;-) Příjemné podzimní vaření. J.

       
  4. Irena

    19/01/2014 at 23:30

    Chci se zeptat: Kdybych tam chtěla přidat sušené goji, mám to předem namočit? Jinak jsem si všimla, že v přípravě receptu jste tam zapoměla vsunout ty rozinky :) Ale to všem dojde kdy je tam dát..

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      20/01/2014 at 14:46

      Děkuji za upozornění, rozinky vsunu =D Jinak goji namáčet nemusíte. Jen pokud by jste ji chtěla mixovat, třeba do koktejlu, nebo nějakého ovocného krému, tak je vhodnější ji namočit. J.

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: