RSS

Celerové bramboráčky

24 led

Celer – pro mnohé ne“oblíbená“ pochoutka. Má velice výraznou,  charakteristickou vůni a to díky obsahu aromatický silic. Kromě obsahu mnohých vitamínů (C, B1, B2, kyseliny listové) a minerálů (vápníku, železa, draslíku) podporuje detoxikaci a může být výborným pomocníkem při potížích s ledvinami, močovými cestami a trávicím ústrojí.

Když se občas na našem talíři objeví celer, je to především v polévkách. V těch ale celeru nesníme mnoho, možná pár soust, navíc vařený celer se netěší moc velké oblibě. Najdou se i tací, kteří svou porci celeru z talíře rádi vyndají. Jak tedy přijít této zelenině na chuť? Zapomeňte chvíli na vařený celer, zkuste si ho osmažit. Takto připravený celer je sladší a v této formě si najde spokojené strávníky i mezi svými odpůrci. Ve Franci se například přidává strouhaný celer i do majonézy.

Suroviny:  / 2 – 4 porce

  • 300g očištěných syrových brambor
  • 300g očištěného celeru
  • 1 vejce
  • 100g pšeničné mouky polohrubé nebo celozrnné
  • 2 stroužky česneku
  • 1 – 2 lžičky Solčanky (zeleninové koření se solí bez glutamátu sodného)
  • majoránka
  • olej na smažení (nejlépe řepkový rafinovaný)

Příprava:  / délka přípravy 1 hodina

Brambory nastrouháme na jemném struhadle a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Syrový celer rovněž nastrouháme na jemno. Nastrouhané brambory s celerem smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme solčanku, majoránku, vejce a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být trochu řidší než na klasický bramborák. Po přípravě ho necháme pár minut odležet.

Bramboráčky můžeme péct na pánvi v oleji, nebo můžeme zvolit pečení v troubě na plechu potřeném olejem. Během pečení je dobré bramboráčky alespoň jedenkrát obrátit.

Rady a tipy:

  • Těsto na bramboráčky můžete příště obohatit například strouhanou mrkví nebo nakrájenou kapustou či špenátem.
  •  Vyzkoušejte také celerové řízky – syrový celer nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, obalte v trojobalu, nebo hrašce* a osmahněte.
  • Tip na servírování: podávejte s luštěninovou kaší a dušenou zeleninou + pickles
  • Zbylé bramboráčky můžete sníst později jako svačinku

*Hraška – směs hrachu a bezlepkových obilovin na zahušťování pokrmů nebo přípravu těstíčka, které se používá k obalování namísto klasického trojobalu.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

5 responses to “Celerové bramboráčky

  1. chroustiik

    13/06/2012 at 19:59

    Dobrý večer, dneska jsem provedla testovací pokus a rodina neprotestovala, ba dokonce pomlaskávala:) I mně bramboráčky moc chutnaly! Manžel sice poznal celer (prezentovala jsem prostě jako bramboráčky), ale prohlásil, že i tak dobrý:)

     
  2. Jana

    16/11/2012 at 21:25

    Zrovna je smažím a asi jsem tam dala moc tý solčanky…jinak jsou OK.

     
  3. Lenka K.

    20/06/2014 at 12:32

    Dobrý den, dnes jsem zkusila celerové řízky obalené v hrašce a byla jsem mile překvapena, jsou opravdu chutné. Nicméně tato varianta přípravy celeru by u manžela nejspíš už neprošla :)
    Přeji Vám samé hezké letní dny.
    Lenka

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: