RSS

Dejte Actimelu sbohem!

19 led

L. casei Imunitas (Defensis) – živé bakteriální kultury, které podle reklamy obsahuje výhradně Actimel. Jistě, když si tento název vymyslela sama společnost Danone a je jejím výhradním a jediným vlastníkem, jak by se tyto kultury mohly objevit jinde? Další reklamní blaf je na světě. L. casei Imunitas (Defensis), celým názvem Lactobacillus casei Imunitas (Defensis) je obchodní název společnosti Danone a ve skutečnosti je to jen Lactobacillus casei, druh bakterie, který spadá pod bakterie mléčného kvašení, které naleznete přirozeně i v jiných výrobcích, než je Actimel a udělají pro vás stejnou službu.

SLOŽENÍ ACTIMELU:

Na Actimelu tedy není nic tak zázračného. Navíc jedna lahvička actimelu obsahuje:

  • příliš velké množství cukru, tj. 11 – 13 g (podle druhu), což si pro lepší uvědomění můžeme představit jako dva a půl pytlíku cukru, to na tak malou lahvičku opravdu není málo,
  • přídatné látky vylepšující vůni, vzhled a texturu, jako je aroma, barvivo a škrob.

Actimel bílý slazený
Složení: mléko, cukr, glukóza, jogurtová kultura a Lactobacillus casei Defensis.

Actimel s příchutí (jahoda, malina, lesní ovoce, vanilka)
Složení: mléko, cukr, glukóza, jahodová složka 5% (jahodové pyré 42%, cukr, tapiokový modifikovaný škrob, jahodové aroma, barvivo: antokyany), jogurtová kultura a Lactobacillus casei Defensis.

Druh Actimelu
1 lahvička

Energie
kJ / Kcal

Bílkoviny
g
Sacharidy
g
Tuky
g

Vláknina

Actimel bílý slazený

301 / 71 2,8 10,5 1,6 0
Actimel s příchutí 373 / 89 2,7 11 – 13 1,5

0

UDĚLEJME SI V TOM JASNO:

Čím nahradit actimel, abychom podpořili naši imunitu? Hlavní roli v naší imunitě mají střeva, a pro ně jsou velmi důležitá probiotika.

Probiotika

  • Jsou definována jako živé mikroorganizmykteré při pravidelné konzumaci mají příznivý účinek na mikroflóru člověka či zvířete.  
  • Prvními probiotickými výrobky v Evropě byly kysané mléčné výrobky, nyní jsou však v této skupině zahrnuty i další druhy potravin, např. další mléčné produkty, masné výrobky, nápoje a kvašené výrobky obecně. 
  • Příznivý účinek probiotik je podmíněn požitím dostatečného množství živých bakterií. Probiotické organizmy se musí do střev (především do tlustého střeva) dostat při každém požití v dostatečném množství, aby byly schopny významně ovlivnit složení střevní mikroflóry. Toto množství je alespoň jeden milion probatických bakterii v 1 g výrobku. 
  • Všechny známé bakterie s probiotickým účinkem patří do skupiny bakterií mléčného kvašení, která (z tohoto úhlu pohledu) zahrnuje druhy Lactococcus, Lactobacillus, Streptococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Bifidobacterium a Enterococcus.
  • Z vyjmenovaných mikroorganizmů jsou jako probiotika, která lze přidávat do potravin, komerčně dostupné pouze některé kmeny – Lactobacillus, Bifidobacterium  Enterococcus, lze však využívat i další druhy např. Lactococcus, Pediococcus aj.

Účinky probiotik

  • Snížení rizika a rychlejší léčba infekcí zažívacího traktu.
  • Zlepšení stavu střevní sliznice (například po užívání antibiotik) a zlepšení vyprazdňování.
  • Prevence proti urologickým a gynekologickým infekcím, cestovatelským průjmům, hypercholesterolémii ( zvýšená hladina cholesterolu v krvi), osteoporóze, karcinomu tlustého střeva.

Jak dostat probiotika do naší stravy?

Výrobků s obsahem bakterií mléčného kvašení je spousty a již jsem se o nich zmínila, patří k nim téměř všechny zakysané mléčné výrobky tekuté a jogurtového typu.  Chtěla bych ovšem vyzdvihnout mléčně kvašenou zeleninu, kterou považuji za nejlepší a nejvhodnější zdroj bakterií mléčného kvašení. Kromě probiotických účinků je to také výborný způsob jak do naší stravy zařadit sezonní zeleninu. Jelikož máme v dnešní době téměř všechny druhy zeleniny k dispozici po celý rok, tak i v zimě konzumujeme zeleninu jako  rajčata, salátovou okurku nebo ledový salát, které pro zimní období určitě nejsou vhodnou volbou.

Mléčně kvašená zelenina, nebo-li „PICKLES“

  • regeneruje střevní sliznici
  • podporuje růst střevní mikroflóry
  • udržuje rovnovážné složení žaludečních šťáv
  • zlepšuje trávení
  • napomáhá udržení acidobazické rovnováhy
  • posiluje imunitu
  • podporuje krvetvorbu
  • má antitoxické a povzbuzující účinky
  • je zdrojem cenných vitamínů

Kvašená zelenina působí nejlépe, jíme-li ji denně v malém množství (2-3 polévkové lžíce)  nejlépe jako přílohu k jídlu nebo jako součást salátů.

Návod na přípravu mléčně kvašené zeleniny naleznete zde.

Závěrem přidávám odkaz na skvělý internetový článek o tom, jak mocná je reklama v oblasti výživy.
O potravinách, které když podle reklam nebudeme jíst, tak asi umřeme.  Ovšem je to jen útok na naše peněženky a s naším zdravým to nemá zas tak moc společného.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , ,

5 responses to “Dejte Actimelu sbohem!

  1. Actimel

    25/01/2011 at 08:43

    Actimel je probiotická „chcíplotina“ obsahující malou dávku projímadla,která způsobuje že při pravidelné konzumaci „zleniví“ střeva a proto mají uživatelé pocit, že už se bez ní ani ne… toto je výsledek chemické analízy,provedené mou kamarádkou, vystudovanou chemičkou… a za peníze dnes doporučí skoro kdokoliv bohužel cokoliv…

     
  2. MetHew

    06/03/2013 at 16:02

    Ale však obsahuje aj vitamíny B6 a D. No každopádne škodlivé to nemôže byť. Iste sú aj iné možnosti ako získať tie vitamíny a Actimel je len jedna z možností, nič viac.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      08/03/2013 at 13:55

      Možná obsahuje vitamin B6 a D. Ale ty můžete mít i z jiných potravin, mnohem prospěšnějších. Actimel obsahuje příliš velké množství jednoduchého cukru, který při metabolismu odebírá tělu minerály, takže určitě není ani vhodným zdrojem vitaminů.

       
      • MetHew

        08/03/2013 at 14:21

        Super, ďakujem za objasnenie :) áno ja som si vymyslel vlastne také vlastné najzdravšie jedlo na svete, zo sypaného musli, kde som pridal viac ovsených vločiek, nastrúhal jablko, posypal škoricou a zalial zohriatym mliekom s medom a sušené goji, ktoré v tom mlieku pri jeho zohrievaní zmäklo. Teda nakoľko ovsené vločky obsahujú všetky vitamíny len okrem C tak goji (Kustovnica Čínska) ho obsahuje vraj viac ako pomaranč :) teda to má vlastne všetky vitamíny, minerály a antioxidanty

         
      • Jana Škramlíková, DiS.

        08/03/2013 at 14:37

        Zní to velmi chutně a složení je také velmi pěkné ;-) Vymyslel jste to dobře. Hezký den J.

         

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: