RSS

Houbová omáčka z hlívy ústřičné

29 Čer

Není tak složité uvařit zdravé jídlo. Smíchají se tři suroviny a vznikne například rizoto. Nic složitého. Jenže po čase vaření tímto způsobem, začnou být tato sušší jídla méně atraktivní a člověk zatouží po omáčce. Mě se například zastesklo po houbové omáčce s rýží. Jak ale uvařit omáčku a zachovat charakter zdravé a lehké kuchyně?
lll 

Suroviny:  / 2 – 3 porce

  • 2 velké cibule
  • 250g čerstvé hlívy
  • rostlinný olej vhodný pro tepelnou úpravu
    (řepkový, olivový, sojový, sezamový…)
  • sůl nebo solčanka
  • sojová omáčka Tamari nebo johnsen shoyu
  • maďarské koření bez soli 
  • kukuřičný škrob (maizena)
lll
Příprava:  / délka přípravy 20 minut
lll
Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji osmahneme do zlatova. Poté přidáme drobně nakrájenou hlívu, osolíme a chvíli smažíme. Poté přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě. Až se šťáva  téměř odpaří, podlijeme směs přibližně 200 – 300 ml horké vody (množství vody dáme podle požadovaného množství omáčky), přidáme lžičku maďarského koření a 5 minut vaříme pod pokličkou. Na závěr zahustíme kukuřičným škrobem. Škrob se musí nejprve rozmíchat ve studené vodě, poté teprve přidat do omáčky. Po přidání škrobu ještě omáčku pár minutek povaříme a je hotová.
ll
Rady a tipy:
ll
  • Maďarské koření není podmínkou, můžete použít kterékoliv jiné podle vlastní chuti.
  • Omáčku můžete doladit trochou sojové, ovesné nebo rýžové smetany.
  • K omáčce se nejvíce hodí rýže. Abychom dosáhly komplexního jídla, je potřeba přidat ještě bílkovinu. Vhodný je plátek libového masa, pro vegetariány seitan, nebo jsou výborné také červené fazole.
  • Talíř vhodně doladí pestrá zelenina, například vařená brokolice s mrkví a květákem.

Vím, že mnoha lidem houby nechutnají, jestli patříte mezi ně, třeba si pochutnáte na dalším receptu – fazolové omáčce se smetanou.

About these ads
 

Vlastnosti: , , , , ,

2 responses to “Houbová omáčka z hlívy ústřičné

  1. Katerina

    12/12/2012 at 12:47

    Dobrý den, neberte to jako kritiku, sama v tom trochu tápu, ale není bílkovinou už ta samotná hlíva jako houba? Vím, že teorii komplexnosti razí makrobiotika, na druhou stranu se dost zmiňuje dělená strava, tj. nemíchat sacharidy a bílkoviny, v tomto případě rýže a hlíva.
    Jaký na to máte názor?
    (Já si každopádně toto jídlo udělám, vypadá božsky, díky za nápad :-))

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      20/12/2012 at 16:49

      Dobrý den, hlíva bílkovina není, obsahuje spíše hodně vody a jemnou vlákninu. A dělená strava není vhodná oproti makrobiotice jako životní strava, spíše jen jako krátkodobá záležitost. Míchat by se moc nemělo maso s obilovinami, ale doplňovat ho pouze zeleninou. Naproti tomu mícháním rostlinných potravin, jako jsou obiloviny a luštěniny, získáváme komplexní, plnohodnotnou bílkovinu, proto je toto kobinování důležité a v případě rostlinné stravy nezbytné.

       

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: